Waardebegrippen en vaktermen: inboedel­verzekering

Wie iets wil verkopen, bijvoorbeeld via internet, merkt aan de reacties al snel wat het waard is. Als er veel wordt geboden kan de prijs snel omhoog schieten. Zo kun je een goede prijs 'maken', en misschien wel meer voor het te koop aangeboden object vangen dan, Ja, dan wát eigenlijk?

Het bedrag dat je in dit voorbeeld aan zo'n object kunt verdienen noemt men de verkoopwaarde. En hoe logisch je dat misschien ook vindt, dit is niet de waarde die over het algemeen door verzekeraars wordt vergoed als er sprake is van schade.

Een verzekering kent verschillende waardebegrippen

Zo hanteren inboedelverzekeraars bijvoorbeeld de begrippen 'nieuwwaarde' en 'vervangingswaarde'. Met nieuwwaarde wordt het geld bedoeld dat nú nodig is om een bepaalde zaak nieuw aan te schaffen. De meeste inboedelverzekeringen hanteren dit waardebegrip.

Gaat dus, bijvoorbeeld bij een binnenbrand, je bankstel van 2 jaar oud verloren, dan zal de inboedelverzekeraar over het algemeen een bedrag uitkeren waarmee je diezelfde bank nu weer nieuw kunt kopen. Was de bank op het moment van de schade echter zo oud dat hij, bijvoorbeeld vanwege slijtage, minder waard is geworden (dagwaarde!) dan zullen verzekeraars deze dagwaarde uitkeren.

Onderaan hebben we een overzicht gemaakt van veel voorkomende waardebegrippen en vaktermen in de verzekeringswereld.

  • Inboedelmeter
  • Inboedelverzekering
  • Herbouwwaardemeter
  • Vervangingswaarde
  • Nieuwwaarde
  • Dagwaarde
  • Antiquarische waarde

Inboedelmeter

Hoe ouder een gebruiksvoorwerp wordt, hoe lager over het algemeen de waarde. Maar dat wil niet zeggen dat de totale waarde van uw inboedel steeds minder wordt.

Iedereen koopt door de jaren heen spullen erbij, vervangt oud voor nieuw, en zo kan de totale waarde van een inboedel eerder toe- dan afnemen. Om ervoor te zorgen dat het verzekerde bedrag van je inboedelverzekering wel toereikend blijft, geven veel verzekeraars 'garantie tegen onderverzekering'. Je weet dan tenminste zeker dat in geval van schade het volledige schadebedrag wordt uitgekeerd. In ruil daarvoor vraagt de verzekeraar dan wel aan je of je periodiek, meestal eens per 5 jaar, de totale waarde van de inboedel wilt checken.

Hiervoor hoef je gelukkig niet meer elk onderdeel van de inboedel te bekijken en daarvan de actuele waarde te bepalen. Verzekeraars hebben een speciale Inboedelwaardemeter ontwikkeld. Daarop hoef je slechts enkele vragen te beantwoorden zoals leeftijd van de kostwinner, gezinssamenstelling en inkomen. Naar aanleiding van deze gegevens stelt de verzekeraar dan vast of het verzekerd bedrag nog toereikend is, of wellicht moet worden aangepast. Erg geruststellend, want dan weet je zeker dat je goed bent verzekerd.

Download hier de inboedelwaardemeter

Garantie tegen onderverzekering

Er zijn ook verzekeraars, zoals United Insurance met de inboedelverzekering en de opstalverzekering, die een andere methode hanteren en toch garantie tegen onderverzekering geven. Voor de inboedelverzekering vragen wij naar je inkomen en voor de opstalverzekering naar de WOZ waarde. In beide gevallen krijg je hiervoor een Allrisk dekking plus garantie tegen onderverzekering voor terug. Handig én zeker!

Premie berekenen

Inboedelverzekering

Bezittingen in huis (roerende zaken) kun je verzekeren op een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering kent dekking tegen brand en diefstal, maar bijvoorbeeld ook tegen waterschade.

Herbouwwaardemeter

Wat de inboedelmeter voor de inboedel doet, doet de herbouwwaardemeter voor je huis (opstal). Als je deze meter periodiek invult dan weet je zeker dat de opstalverzekering toereikend is en blijft.

Vervangingswaarde

Het bedrag dat nodig is om een zaak opnieuw aan te schaffen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de staat van ouderdom.

Nieuwwaarde

Met dit bedrag is het mogelijk om een zaak nieuw aan te schaffen.

Dagwaarde

Dit is hetzelfde als de nieuwwaarde, maar dan onder aftrek van een bedrag wegens ouderdom en slijtage. Overigens is deze dagwaarde vaak gelijk aan de vervangingswaarde!

Antiquarische waarde

De waarde van een antieke zaak wordt doorgaans vastgesteld door een expert. Bepaald wordt dan de waarde van bepaalde antieke zaken van dezelfde soort, kwaliteit en ouderdom.

Premie berekenen

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat