Vallen zonnepanelen onder een verzekering?

Heb je al zonnepanelen op het dak van je woning of ga je deze binnenkort aanbrengen? Hoewel het je waarschijnlijk een besparing oplevert op de energiekosten, zijn zonnepanelen duur in aanschaf. Zijn deze goed wel verzekerd tegen schade?

Hoofdregel: opstalverzekering

Ben je eigenaar van het pand waarop de zonnepanelen gemonteerd worden, dan heb je waarschijnlijk ook een opstalverzekering. Doordat de zonnepanelen "aard- en nagelvast" aan de woning worden bevestigd, valt schade in beginsel onder de dekking van de opstalverzekering. Elke opstalverzekering dekt bijvoorbeeld schade door brand.

Schadeoorzaak niet verzekerd? Dan schade aan zonnepanelen door deze oorzaak ook niet verzekerd

Worden door een brand in je woning de zonnepanelen beschadigd, dan zal deze schade ook vergoed worden onder de opstalverzekering. De dekking voor schade aan zonnepanelen volgt dus de verzekeringsvoorwaarden van het hele gebouw.

Is een bepaalde schadeoorzaak voor het gebouw niet verzekerd dan is ook schade aan zonnepanelen door deze oorzaak niet verzekerd. In dit verband is het dus belangrijk om te weten of bijvoorbeeld schade door storm bij de opstalverzekering is verzekerd

Regeling bij huurwoning

Huur je een woning en ga je zelf zonnepanelen monteren? Omdat je huurder bent, sluit je geen opstalverzekering. Dat doet de verhuurder. Je kunt ervoor kiezen om de zonnepanelen te verzekeren op jouw inboedelverzekering. Op deze verzekering kun je namelijk ook het huurdersbelang verzekeren. Dat zijn alle verbeteringen die je zelf aanbrengt aan de huurwoning. Denk aan de nieuwe keuken, badkamer en ook zonnepanelen.

Diefstal geeft probleem

Afhankelijk hoe makkelijk de zonnepanelen zijn te bereiken, kunnen deze ook gestolen worden. De meeste zonnepanelen zijn gemakkelijk te demonteren. Er hoeft dan geen inbraakschade te zijn. Vaak bepalen verzekeringsvoorwaarden dat er voor het recht op schadevergoeding inbraakschade moet zijn. Dit kan tot gevolg hebben dat bij diefstal zonder inbraakschade de schade niet vergoed wordt.

Verzekerde sommen aanpassen

Hoewel de prijzen van zonnepanelen steeds lager worden, is met een totale installatie vaak toch nog steeds een aanzienlijk bedrag gemoeid. Het is dan ook noodzakelijk om te controleren of het maximaal verzekerde bedrag van de verzekering voldoende is nadat de zonnepanelen zijn aangebracht.

Is de totale waarde van je woning of inboedel inclusief de waarde van de zonnepanelen lager dan het maximaal verzekerde bedrag, dan loop je het risico dat je bij een schade maar een gedeelte van deze schade vergoed krijgt.

Heb je al zonnepanelen op het dak van de woning of ga je deze binnenkort aanbrengen? Neem dan contact met ons op. Wij zullen dan controleren welke verzekeringen je hebt en of deze moeten worden aangepast.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat