Hoeveel batterijen heeft u in huis?

Steeds meer oplaadbare batterijen

Op dit moment worden er al meer nieuwe elektronische fietsen verkocht dan fietsen zonder deze ondersteuning. Fietsen waarvan de accu’s vaak in huis worden opgeladen. In de afgelopen jaren is het aantal elektrische apparaten met oplaadbare accu’s sterk gestegen. Met op stip op nummer 1 natuurlijk de mobiel, iPad en soortgelijke apparaten. Maar ook allerlei nieuwe tools zoals die de verwarming op afstand bedienbaar maken, brand- en inbraakdetectie en natuurlijk ook de bijna alweer vertrouwde elektrische tandenborstel.

Stijging van het aantal branden

Al die accu’s moeten worden opgeladen. En daar gaat weleens wat mis, want bij het opladen ontstaat warmte en kan kortsluiting ontstaan. Het aantal woningbranden dat door een accu werd veroorzaakt, is in Nederland sinds 2011 meer dan vervijfvoudigd. Uit voorlopige cijfers blijkt dat doorgebrande accu’s en oververhitte opladers in 2018 zelfs tot meer dan honderd branden leidden. Dat is dus gemiddeld twee branden per week!

Advies: let op kwaliteit

Het is verleidelijk. De oplader van je telefoon is stuk. Op internet zie je dat de fabrikant voor een nieuwe oplader meer dan €30,- vraagt. Je kijkt op een andere pagina en ziet opladers die er sterk op lijken en die kosten maar €6,-. Onder het motto “een oplader is een oplader” koop je die van €6,- en ben je blij dat je die €24,- bespaart. Toch kan ook hier goedkoop duurkoop zijn. Bij de goedkopere varianten worden vaak ook lichtere materialen gebruikt die minder bescherming bieden tegen doorbranden en kortsluiting.

Opladen: harde ondergrond

Het risico van brand als gevolg van het opladen van accu’s is inmiddels zo realistisch dat de brandweer al een aantal adviezen op dit punt geeft. Wij noemen er enkele:

  • Leg de apparaten die je gaat laden op een harde ondergrond. Bij voorkeur staal of steen. De apparaten kunnen tijdens het opladen warm worden en dit kan in extreme gevallen leiden tot brand. Dus de mobiel “in bed” opladen is niet verstandig.
  • Laad zo veel mogelijk overdag op. Een brand die uitslaat terwijl je slaapt, is vele male risicovoller dan een brand die overdag ontstaat.
  • Haal de stekker uit het stopcontact wanneer de accu vol is.
  • Laat de accu’s bij voorkeur laden in een ruimte waar je een brandmelder hebt aangebracht. Gaat er iets fout dan word je tijdig gewaarschuwd.

Is een accu gevallen, onderzoek dan goed of er schade is. Is dit het geval, vervang dan de accu.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat