Goede brand en koolmonoxide­melders belangrijk

Elk jaar sterven er in Nederland mensen als gevolg van brand in hun woning. Vaak zijn de vlammen niet fataal, maar de rook die mensen bewusteloos maakt waardoor zij zelf de woning niet meer tijdig kunnen verlaten.

Een goede rookmelder waarschuwt door middel van felle geluidssignalen bij de eerste rooksignalen, waardoor ook ´s nachts de woning snel kan worden verlaten.

Het extra gevaar van koolmonoxide is dat je het niet proeft of ruikt

Naast rook is ook koolmonoxide gevaarlijk. Koolmonoxide is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het extra gevaar van koolmonoxide is dat je het niet proeft of ruikt. Je kunt hierdoor bewusteloos raken en komen te overlijden.

Eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn onder meer:
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Vermoeidheid
  • Verwarring
  • Slaperigheid
  • Versnelde hartslag

Het risico van koolmonoxidevergiftiging kun je beperken door jaarlijks de schoorsteen te laten vegen en je geiser, cv-installatie of gaskachel jaarlijks door een erkend installateur te laten controleren. Daarnaast is het verstandig om naast een brandmelder ook een of meer koolmonoxidemelders te plaatsen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft echter recent vastgesteld dat ruim de helft van de 29 onderzochte koolmonoxidemelders niet voldoet aan de veiligheidseisen. Inmiddels is de verkoop van de onveilige CO-melders verboden. Als je wilt weten of een eerder door jou gekochte koolmonoxidemelder behoort tot de veilige of onveilige melders, dan kun je dit controleren op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: NVWA: helft onderzochte koolmonoxide-melders onveilig.

Kies voor vakmensen!

Tegenwoordig word je online met allerlei aanbiedingen benaderd. Vaak wordt de consument daarbij gelokt met "lage prijzen". Dat geldt ook voor koolmonoxidemelders. Via internet zijn die al onder de 20 euro te vinden. Ons advies: neem geen risico met brand- en kookmonoxidemelders. Vraag een vakman om advies en laat deze melders installeren door een vakman wanneer je dit zelf niet kan.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat