Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Bij een kortlopende reisverzekering geldt de reisverzekering specifiek voor de dagen dat je op reis bent. Hierbij moet je de exacte vertrekdatum en de datum waarop je terugkomt opgeven. Vervolgens betaal je per dag een bepaalde premie.

Bij een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd. Een dergelijke verzekering blijft van kracht ook al ga je meerdere malen per jaar op vakantie. Over het algemeen geldt dat, indien je meer dan 18 dagen per jaar op vakantie gaat een doorlopende reisverzekering goedkoper is dan een kortlopende reisverzekering. Daarnaast heb je bij een doorlopende reisverzekering het gemak dat je niet bij iedere vakantie hoeft te denken om het afsluiten van reisverzekering.

Grote verschillen in dekking

Er bestaan grote verschillen in de dekking die de reisverzekeringen bieden. Het begint al bij de definitie van de reis. Begint de reis op het moment dat je de voordeur achter je in het slot trekt of op het moment dat je in het vliegtuig stapt? Ook ten aanzien van de maximale vergoeding waarop je bij diefstal of verlies van jouw bagage of geld recht heeft, bestaan grote verschillen. Zoals zo vaak, geldt ook hier: hoe lager de kosten voor de premie, hoe beperkter de dekking. Bovendien loopt de vergoeding voor specifieke bezittingen zoals smartphones, computers en brillen bij de verschillende reisverzekeringen sterk uiteen.

Stem je reisverzekering af op jouw risico

Het is niet verstandig om zomaar de eerste de beste reisverzekering aan te schaffen. Het is belangrijk om vooraf een goed beeld te hebben van de totale waarde van de bezittingen die je tijdens jouw vakantie bij je hebt en van de risico´s waarmee je tijdens de vakantie te maken kunt krijgen. Maar ook of je bepaalde risicovolle activiteiten tijdens de vakantie gaat ondernemen. Diepzeeduiken, bergbeklimmen, parasailing zijn zo een paar van die activiteiten die bij het afsluiten van een reisverzekering echt even extra aandacht behoeven.

Medische kosten in het buitenland

Door ziekte of ongeval kan het zijn dat jij of een van je gezinsleden medische kosten in het buitenland moet maken. De "normale" kosten zullen gewoon via de basisverzekering worden vergoed. Maar de basisverzekering vergoedt de kosten tot maximaal de kosten die een gelijksoortige behandeling in Nederland kost. Vindt de behandeling plaats in een privékliniek of in een land waar de kosten van medische hulp veel hoger zijn dan in Nederland, dan kan het gebeuren dat de Nederlandse basisverzekering deze kosten niet voor de 100% vergoedt. Een goede reisverzekering zal deze extra kosten dan wel vergoeden. Ook wanneer je door ziekte of letsel met bijzonder vervoer naar Nederland moet terugkeren, komen deze kosten in beginsel voor eigen rekening. De basisverzekering vergoedt deze kosten dus niet. Een goede reisverzekering wel.

Eis aan zorgvuldigheid

Elke reisverzekering eist van de verzekerde dat deze zorgvuldig omgaat met zijn bezittingen. Jouw tas met een dure camera en het vakantiegeld onbewaakt op het strand laten liggen om "even" te gaan zwemmen is niet zorgvuldig. Blijkt deze tas na terugkomst te zijn gestolen, dan zul je merken dat de meeste reisverzekeringen deze schade niet vergoeden, omdat de verzekeraars zich beroepen op de polisvoorwaarden waarin staat dat je zorgvuldig moet omgaan met jouw bezittingen.

Bereken je premie

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat