Schade aan je auto na joyriding

Elke jaarwisseling worden er in Nederland honderden auto's in de brand gestoken. Tijdens Oud en Nieuw 2017/2018 maar weer liefst een kleine 200 auto´s. In de meeste gevallen met totaal verlies tot gevolg.

Casco

Eigenaren van auto´s die volledig casco of beperkt casco verzekerd zijn, zullen in de meeste gevallen van hun verzekeringsmaatschappij een schadevergoeding ontvangen. De grote groep van mensen met alleen een WA-verzekering blijft met de schade zitten. Tenzij zij kunnen aantonen wie hun auto in brand heeft gestoken. En dan nog. Van de bekende kale kip kun je niet plukken.

Joyriding

Eenzelfde soort situatie als bij autobranden doet zich voor bij joyriding. Joyriding vindt plaats wanneer iemand zonder toestemming gebruik maakt van jouw auto zonder de bedoeling om zich de auto toe te eigenen.

Denk aan de situatie waarin een aantal jongeren na een avondje stappen te laat zijn voor het openbaar vervoer en een geparkeerde auto kraken om daarmee naar hun woonplaats te rijden. En eenmaal daar aangekomen, de auto laten staan.

Met een beetje geluk krijg je dan na enige tijd de auto terug. Maar wat nu wanneer de joyriders onderweg schade aan derden of aan je auto veroorzaken?

Bij WA dekking proberen de schade te verhalen op veroorzakers, maar van kale kip kun je niet plukken

Ten aanzien van de schade aan de auto geldt hetzelfde als bij de autobrand: heb je een volledige of beperkte cascoverzekering voor de auto dan zal de schade aan je auto worden vergoed zonder dat dit leidt tot terugval in de bonus/malus positie. Heb je echter alleen een WA-verzekering dan ontvang je van de verzekeraar geen vergoeding. Je zult de schade dan moeten proberen te verhalen op degenen die je auto hebben gebruikt. Blijven die onbekend of bieden zij geen verhaal, dan blijf jij dus zitten met de schade!

Wordt tijdens de joyriding schade aan derden veroorzaakt, dan zal de verzekeraar deze vergoeden. Is de auto door middel van geweld verkregen, dan kan de benadeelde zich wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer.

Meer over de autoverzekering

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat