Positie inzittenden auto bij letsel verbeterd

Elk jaar lopen circa 65.000 verkeersdeelnemers letsel op. Ongeveer 1 op de 5 letselslachtoffers in het verkeer is een inzittende van een auto die bij het ongeval is betrokken. Vanaf 1 april 2017 is de afwikkeling van de schade voor deze passagier een stuk eenvoudiger geworden.

Verzekeraars in Nederland

Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen die verzekeringen in Nederland aanbieden, zijn lid van het Verbond van Verzekeraars. Deze leden hebben met elkaar een afspraak gemaakt waarmee de positie is verbeterd van inzittenden van een auto die betrokken raakt bij een ongeval en waarbij de passagier letsel oploopt.

Ongevallen na 1 april 2017

De afspraak geldt voor ongevallen die vanaf 1 april 2017 plaatsvinden en waarbij dus een passagier van een auto of motor letsel oploopt. De regeling geldt nadrukkelijk niet voor de bestuurder van een auto of motor die door een verkeersongeval letsel oploopt.

Passagiers zonder schuld

De regeling geldt voor die passagiers die geen schuld hebben aan het verkeersongeval. Dit is uiteraard meestal het geval. Bij verkeersongevallen voor 1 april 2017 dient een passagier die door een verkeersongeval letsel oploopt zijn schade te verhalen op degene die aansprakelijk is voor het ongeval.

In de praktijk kan dit leiden tot vervelende situaties waarin de passagier met letselschade extra gedupeerd wordt doordat de afwikkeling van zijn schade pas kan plaatsvinden nadat definitief vaststaat wie voor het ongeval aansprakelijk is.

Nieuwe situatie

Voor ongevallen na 1 april 2017 is dit anders. De passagier kan direct de verzekeraar van de auto aanspreken waarin hij zat toen het ongeval plaatsvond. Deze verzekeraar zal direct starten met het behandelen van de schade en ook de schade-uitkering verrichten.

Is deze verzekeraar van oordeel dat niet de bestuurder van de auto waarin de passagier zat aansprakelijk is voor het ongeval maar de bestuurder van een andere auto, dan zal de verzekeraar, tot wie de passagier met letsel zich heeft gewend, zelf verhaal halen op deze andere verzekeraar. De passagier met letsel hoeft hier echter niet meer op te wachten.

Hij heeft alleen maar te maken met de verzekeraar van de auto waarin hij ten tijde van het ongeval zat. Dat maakt de afwikkeling van de schade voor deze passagier een stuk eenvoudiger.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat