Wie draait op voor de schade: jij of je buurman?

We zeggen heel gemakkelijk tegen vrienden, kennissen en familie ´leen mijn auto of mijn boormachine maar even´. Zonder dat we er bij stilstaan wat we doen als het geleende beschadigd teruggegeven wordt.

Je krijgt daar gewoonweg ruzie over!

Stel, je buurman brengt de geleende auto terug met schade. Jouw buurman had namelijk de breedte van je auto verkeerd ingeschat. Hij, de buurman, is dan aansprakelijk voor de schade aan de auto. Je spreekt hem daar op aan, maar je goede buur zegt dat je toch verzekerd bent voor schade aan de auto?

Dat klopt, de auto is wel verzekerd, maar alleen voor schade veroorzaakt aan anderen met de auto.

Buurman aansprakelijk

Voor de schade aan de auto zélf zou je auto WA en volledig cascodekking verzekerd moeten zijn. Dus je buurman tracht de schade te verhalen op zijn eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Maar helaas, hij komt erachter dat er geen dekking is voor schade aan geleende motorrijtuigen. En voor andere zaken zoals een geleende boormachine is vaak maar een beperkte dekking.

Je buurman zal toch echt de schade zelf moeten vergoeden. Hij is aansprakelijk. Je mag er namelijk van uitgaan dat jij je auto in dezelfde staat terugkrijgt als dat je hem hebt meegegeven.

Ons advies:
bespreek dit soort risico´s voordat je iets uitleent om problemen achteraf te voorkomen.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat