Waarborgfonds en schade aan je auto

Kom je, na een dagje lekker winkelen, bij je netjes geparkeerde auto aan, is er iemand tegenaan gereden! Of dit met in- of uitparkeren is gebeurd, kun je niet zien.

Maar feit is: er is een behoorlijke lakschade. En de dader is niet zo netjes geweest om even een briefje tussen de ruitenwissers achter te laten. Kortom: hij of zij ligt op het kerkhof. Daar sta je dan.

De dader ligt op het kerkhof!

Helaas komt dit soort schaden nogal eens voor. Oké, een parkeerschade is snel toegebracht, maar dat wil nog niet zeggen dat je dat niet netjes hoeft af te wikkelen. Om ervoor te zorgen dat, ondanks de afwezigheid van een dader, de benadeelde niet in de kou blijft staan, is er het Waarborgfonds.

Voor schade door een motorrijtuig kun je terecht bij het Waarborgfonds

Het Waarborgfonds Motorverkeer, dat in 1965 is opgericht, is er speciaal voor schade die is veroorzaakt door een motorrijtuig. Want alhoewel voor deze categorie een Wettelijke Aansprakelijkheids­verzekering Motorrijtuigen verplicht is, komt het in de praktijk toch nog wel eens voor dat de bestuurder die verantwoordelijk is voor een schade geen verzekering heeft afgesloten. Of, zoals in bovengenoemd voorbeeld, zich niet bekend heeft gemaakt!

Het is een geruststellende gedachte dat je in zo'n situatie ergens terecht kunt. Maar het Waarborgfonds behandelt niet zomaar alle schaden. Als de schade bijvoorbeeld is aangebracht door een fiets of een winkelwagentje dan kun je niet terecht bij het Waarborgfonds. Het moet dus echt gaan om schade die is veroorzaakt door een motorrijtuig.

Om in aanmerking te kunnen komen voor een schade-uitkering door het Waarborgfonds moet aan één van de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • Er is sprake van een onbekende dader;
  • De dader is niet verzekerd en kan de schade niet zelf betalen;
  • Iemand is als erkende gemoedsbezwaarde niet verzekerd en kan zelf de schade niet betalen;
  • Het motorvoertuig waarmee de schade is aangebracht is gestolen en de bestuurder wist dat;
  • De verzekeringsmaatschappij van het veroorzakende motorvoertuig is failliet gegaan.

Doet zich bij jou zo'n situatie voor, dan helpen wij natuurlijk bij het indienen van je claim. Neem dus gerust contact met ons op als je vragen hebt over dit onderwerp.

Hoe zit dat bij andere verzekeringen?

Zoals je hebt gelezen, komt het Waarborgfonds alleen in beeld als een schade is veroorzaakt door een WAM plichtig motorrijtuig. De reden hiervoor is dat de Wet Aansprakelijkheids­verzekering Motorrijtuigen iedere houder of eigenaar van een motorrijtuig verplicht om een aansprakelijkheids­verzekering te sluiten. Zodat degene die schade lijdt altijd zijn schade vergoed krijgt. Desondanks kan het gebeuren, dat er voor een WAM plichtig motorrijtuig geen verzekering is, of de dader onbekend is. De overheid heeft ter bescherming van de benadeelde het Waarborgfonds Motorverkeer opgericht.

Jouw verzekeraar betaalt schade uit

Bij bijvoorbeeld je inboedelverzekering zal, indien er sprake is van een gedekte schade, je eigen verzekerings­maatschappij de schade vergoeden. Als de schade is veroorzaakt door iemand anders dan zal jouw verzekeraar wel proberen de uitkering te verhalen op de schadeveroorzaker c.q. diens aansprakelijkheids­verzekeraar. Maar als de veroorzaker niet bekend is, zul je daar geen hinder van ondervinden. Jouw verzekeraar betaalt de schade gewoon uit.

Bereken je premie

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat