WA-autoverzekering en uitsluitingen

Een WA-verzekering is verplicht voor een motorrijtuig waar je mee op de openbare weg rijdt. Hierdoor ben je gedekt voor schade die jij aan derden zou kunnen veroorzaken. Maar wist je dat in de meeste WA-autoverzekeringen wettelijk toegestane uitsluitingen zijn opgenomen? Dat zijn situaties waarbij de verzekeraar de schade, die je hebt veroorzaakt, niet hoeft uit te keren aan jou of de tegenpartij.

Veelvoorkomende uitsluitingen:

  1. Schade aan de bestuurder van het motorrijtuig. Dit kan jouw eigen letsel zijn, maar bijvoorbeeld ook schade aan je eigen huis als je met de auto een hek omver rijdt.
  2. Schade aan ‘zaken’ of goederen die je in jouw motorrijtuig vervoert.

Niet-toegestane uitsluitingen

Er kunnen ook ´niet-toegestane uitsluitingen´ in je polis staan. Hiervoor geldt dat de verzekeraar de schade wel vergoedt aan de benadeelde partij. Maar vervolgens verhaalt hij deze op de verzekerde en/of verzekernemer. Een paar voorbeelden van veelvoorkomende niet-toegestane uitsluitingen:

  1. Schade als een bestuurder geen geldig rijbewijs heeft. Wanneer bijvoorbeeld jouw 15-jarige zoon de autosleutels grijpt. De verzekeraar vergoedt eventuele schade aan de benadeelde partij, maar kan deze terugvorderen op jou als verzekeringnemer.
  2. Schade als er deelgenomen wordt aan een snelheidswedstrijd.

Meestal is er voor jou als verzekeringnemer een ontsnappingsclausule opgenomen

Als je bijvoorbeeld niets te verwijten valt, omdat je niet wist dat jouw zoon achter het stuur zou kruipen. In dat geval kan het zo zijn dat de schade niet op jou wordt verhaald. Je ziet het al, het kan behoorlijk complex worden. Weet dat je altijd op ons kunt rekenen. We staan je graag bij. Neem voor vragen contact met ons op.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat