United Insurance hanteert gematigde premieverhoging na schadeclaim

Het systeem van schadevrije jaren zit raar in elkaar, daarom is het de hoogste tijd om hierin meer duidelijkheid te scheppen! Die onduidelijkheid omtrent de opbouw van schadevrije jaren is dé reden voor de Consumentenbond om een onderzoek te starten naar de gevolgen van een schadeclaim na een ongeval. In dit onderzoek komt naar voren dat een premieverhoging na claim niet bij elke verzekeraar fors toeneemt en United Insurance hierop een grote uitzondering is.

Wellicht bent u er al mee bekend, maar ieder jaar dat u schadevrij rijdt wordt er één jaar bij uw reeds opgebouwde aantal schadevrije jaren opgeteld. Maar claimt u een schade, groot of klein, dan verliest u direct 5 jaar op het opgebouwde aantal schadevrije jaren. Met 15 of meer opgebouwde schadevrije jaren valt u zelfs direct terug naar 10 jaar.

Negatieve schadevrije jaren

De Consumentenbond heeft recent onderzoek gedaan naar wat het voor u betekent als u een schade na een ongeval claimt en waar u al dan niet op moet letten als consument. Als beginnend bestuurder, maar ook als u meer dan 3 jaar in een leaseauto heeft gereden of een auto heeft gedeeld en niet op uw naam heeft gehad, heeft u weinig of geen schadevrije jaren opgebouwd. Na één schadeclaim kan er dus al sprake zijn van negatieve schadevrije jaren. Het maximale aantal negatieve schadevrije jaren is 5. Dat betekent dat u hiermee bij ruim de helft van alle verzekeraars niet meer welkom bent en gedwongen bent bij die verzekeraar te blijven. Als bestaande klant kan uw polis namelijk niet door negatieve schadevrije jaren worden opgezegd, maar wel worden geconfronteerd met een flinke premieverhoging.

Claimen of niet?

Bedenk dus goed of u een schade claimt of niet als u maar weinig schadevrije jaren heeft. Kleine schades kunt vaak beter zelf betalen. Daarbij kunt u doorgaans tot een jaar na de claim de schade alsnog voor eigen rekening nemen. De premieverhoging en het verlies van schadevrije jaren wordt dan teruggedraaid.

United Insurance hanteert gematigde premieverhoging

Uit het onderzoek dat de Consumentenbond heeft verricht op basis van tienduizenden profielen blijkt dat de premie bij het overgrote deel van de verzekeraars verdubbelt bij negatieve schadevrije jaren na claim. Vooral voor degene die van geen naar maximaal min 5 negatieve schadevrije jaren zakt. Enige uitzonderingen in deze zijn United Insurance en de Hema, die met een premieverhoging van respectievelijk 53% en 64% onder de gematigde premieverhogingen vallen. Een duidelijk signaal van United Insurance naar de consument toe dat een premieverdubbeling onnodig is na het claimen van schade in het geval dat u weinig tot geen schadevrije jaren heeft opgebouwd.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu