Schade door een onbekend voertuig

Het zal je maar gebeuren. Kom je na het winkelen terug bij je auto. Zit er een lelijke deuk in. Helaas geen briefje van de dader, maar wel een winkelbediende die iets heeft gezien. Het was een rode auto. Een grote. Tja wat moet je met die informatie? Er zijn in Nederland heel wat grote rode auto’s. Toch?

Waarborgfonds Motorverkeer

Nederland kent het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds is speciaal in het leven geroepen voor situaties waarin je schade hebt die is veroorzaakt door een motorrijtuig, maar waarbij de eigenaar van het motorrijtuig onbekend is of niet verzekerd blijkt te zijn.

Je moet kunnen aantonen dat de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig, zoals een auto, motor of bromfiets. Het moet gaan om materiële schade aan bijvoorbeeld jouw fiets, auto of woning. Ook voor letselschade kun je een beroep doen op het Waarborgfonds. Wel geldt een eigen risico van € 250,–. Dus “kleine” schades blijven in dit soort vervelende situaties toch voor jouw eigen rekening.

Aangifte doen

Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet vaststaan dat de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig. Ook moet je je best doen om de dader te vinden. In dat kader is het verplicht om van de schade aangifte te doen bij de politie. De winkelbediende in de inleiding is voor een succesvol beroep op het Waarborgfonds heel waardevol. Immers hij heeft gezien dat de schade door een motorrijtuig is veroorzaakt. Het is dan ook belangrijk dat je in dit soort situaties de namen en contactgegevens van eventuele getuigen noteert. Ook kun je via andere middelen proberen te bewijzen dat de schade is veroorzaakt door een ander motorrijtuig, bijvoorbeeld door laksporen van de andere auto op jouw auto.

Schade aan uw allrisk verzekerde auto

Stel je hebt een allrisk verzekering voor jouw auto. Je krijgt schade die veroorzaakt is door een onbekend gebleven, andere auto. Ook dan kun je een beroep doen op het Waarborgfonds. Namens jou melden wij dan eerst de schade bij jouw eigen verzekeraar. Melding bij het Waarborgfonds is dan niet meer nodig. Als een beroep op het Waarborgfonds mogelijk is, dan dient de verzekeraar een claim in bij het Waarborgfonds.

Heb je schade en wil je een claim indienen via het Waarborgfonds dan kan dat via deze link.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat