Aantal autobranden met 23% gestegen

Ten opzichte van 2017 is het aantal autobranden met maar liefst 23% gestegen. 5.500. Een aantal dat eigenlijk niet is te bevatten.

Grote steden zijn het meest kwetsbaar

De meeste autobranden vonden in de grote steden plaats, met Amsterdam (299) aan kop, gevolgd door Rotterdam (241), Den Haag (197) en de stad Utrecht (175). In deze aantallen zijn autobranden als gevolg van verkeersongevallen en branden op snelwegen niet meegenomen.

Meeste branden zijn aangestoken

De meeste van deze 5.500 branden zijn opzettelijk aangestoken. Bijna alle branden gebeuren in de avonduren. Uit verveling of voor “de kick”. Vooral in de donkere maanden en rond de jaarwisseling is een verhoogd risico op brandstichting van auto’s te zien. Als eigenaar van een auto kun je niet zo heel veel doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van zo’n brandstichting. Een van de weinige dingen die je wél kunt doen, is de auto dichtbij een lantaarnpaal zetten in de hoop dat dit licht de pyromaan afschrikt.

Brandstichting en uw autoverzekering

Wanneer je auto in brand wordt gestoken, is de kans zeer klein dat je ooit zult ontdekken wie de dader is. Wordt deze toch gevonden dan is het nog maar de vraag of deze in staat is om jouw geleden schade te vergoeden.

Heb je een beperkt casco verzekering of een volledige casco autoverzekering dan is de schade als gevolg van brandstichting in de meeste gevallen gedekt. Maar anders ligt dit indien je auto alleen tegen Wettelijke Aansprakelijkheid, WA, verzekerd is. Is dit laatste het geval, dan wordt de schade aan je auto niet door je eigen verzekeraar vergoed.

Een autobrand betekent vaak totaal verlies. Veel auto’s die alleen een WA-autoverzekering hebben vertegenwoordigen nog steeds een aanzienlijke economische waarde. Wanneer er sprake is van een totaal verlies, is de eigenaar hierdoor financieel toch zwaar gedupeerd.

De premie van alleen een WA-autoverzekering is lager dan die van een beperkt cascoverzekering. Bij de vraag wanneer het verstandig is om alleen een WA-autoverzekering af te sluiten speelt echter meer dan alleen de vraag of je een goede bestuurder bent en de kans dat je zelf schade aan uw auto toebrengt beperkt is. Met 5.500 autobranden in 2018 is het duidelijk dat het verstandig is om het risico dat anderen je auto ernstig beschadigen serieus te nemen is.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat