Natura of restitutie zorgverzekering. Wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen een naturaverzekering en restitutieverzekering zit vooral in de prijs en vrijheid van zorgkeuze. Een natura zorgverzekering is goedkoper omdat verzekeraars met bepaalde zorgverleners contracten hebben afgesloten.

Natura goedkoper door gecontracteerde zorg

Je betaalt een lagere premie voor een natura zorgverzekering, omdat zorgverzekeraars en zorgverleners onderling prijsafspraken hebben gemaakt. Overigens kun je altijd naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan. Maar dan krijg je niet niet alles vergoed.

Restitutie vrije keuze voor iets hogere zorgpremie

Over het algemeen vragen restitutieverzekeraars een iets hogere premie dan natura verzekeraars. Het is maar net hoe belangrijk je deze vrijheid van artsenkeuze vindt en of je deze hogere premie wel of niet wilt betalen.

Weloverwogen keuze

We zien dat klanten die gezondheidsklachten krijgen zich eerst online gaan oriënteren en zelf op zoek gaan naar de beste arts voor die betreffende behandeling. Dan is het goed om te weten of jouw verzekering een natura- of een restitutieverzekering is. En als het een naturapolis betreft, check dan bij je verzekeringsmaatschappij of er een contract is bij de zorginsteling van je keuze!

Budgetpolissen

Sommige zorgverzekeraars bieden tegenwoordig ook een budgetpolis aan. De basispremie nog lager dan een naturapolis, daar tegenover is er veel minder vrijheid van artsenkeuze.

Motieven zorgverzekeraars

Enerzijds willen de verzekeraars bevorderen dat hun verzekerden behandeld worden door die medici die in die betreffende behandeling het meest gespecialiseerd zijn. Anderzijds proberen ze de kosten van de medische behandeling daarmee te verlagen.

Men sluit met een dergelijke instelling namelijk een contract waarbij men toezegt verzekerden naar die betreffende instelling te sturen voor behandeling. In ruil voor deze extra patiënten geeft de instelling dan een korting.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat