Rechtsbijstand­verzekering geeft rust

In onze samenleving hebben we dagelijks te maken met talloze juridische momenten. In de meeste gevallen gaat alles goed en is het ook niet nodig om je te verdiepen in de vraag wat nu precies je juridische rechten en plichten zijn.

In vrijwel alle gevallen staan we bij deze juridische momenten niet stil. We kopen een treinkaartje zonder echt na te denken dat we een vervoers­overeenkomst aangaan. Of we gaan naar de dokter en realiseren ons niet echt, dat we met deze medicus een medische behandelings­overeenkomst sluiten.

Aanzienlijke tarieven advocatuur

Soms gaat er iets niet zoals jij wilt. Dan is het wel belangrijk dat je snel weet wat uw positie is. Een rechtsbijstandverzekering kan dan goed van pas komen. Natuurlijk kun je dan naar een advocaat gaan. Maar de tarieven binnen deze beroepsgroep zijn aanzienlijk en bedragen gemiddeld tussen de 150 en 350 euro per uur.

Je kunt een rechtsbijstand­verzekering afsluiten waarbij je alleen recht op juridische bijstand koopt die voor jou relevant is. Hierbij kun je vaak kiezen uit een of meer van de volgende rechtsgebieden:

1. Verkeer

Voorbeeld: Je hebt een auto met een WA-verzekering en een ander brengt jou schade toe. Deze schade wil je op deze derde verhalen.

2. Wonen

Voorbeeld: De gemeente overweegt een vergunning te verstrekken aan een horeca-gelegenheid pal naast je woning.

3. Consumentenconflicten

Voorbeeld: Je koopt een televisie die al vrij snel gebreken vertoont.

4. Inkomensconflicten

Voorbeeld: Jouw werkgever verplaatst zijn bedrijf 150 kilometer verderop met de vraag of je wel gewoon op tijd wilt komen.

5. Fiscaliteiten

Voorbeeld: De belastingdienst accepteert een door jou opgevoerde schenking niet als aftrekpost.

Belangrijk bij een rechtsbijstand­verzekering is, dat het juridische geschil nog niet bestaat op het moment dat je de verzekering afsluit.

Beperkt financieel belang maar veel irritatie

Wij zien dat de juridische situaties waarbij onze relaties zijn betrokken soms een groot financieel belang hebben. Bijvoorbeeld in een situatie met letsel of conflicten met de aannemer bij verbouwingen. Vaker gaat het om conflicten met een beperkt financieel belang die echter wel veel irritatie geven.

Juist bij conflicten met een beperkt financieel belang zien de meeste mensen ervan af om naar een advocaat te gaan of een procedure te starten. Niet integere partijen, bijvoorbeeld bepaalde verkopers op internet, weten dit en maken hiervan dan ook misbruik.

Het voordeel van een rechtsbijstand­verzekering is nu juist, dat je ook bij dit soort financieel kleinere geschillen jouw recht kunt halen.

Wilt u een rechtsbijstand­verzekering?

Bereken je premie

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat