10 praktische tips om fraude en oplichting te voorkomen
Veel mensen worden met mooie verhalen verleid. Daar zijn we eenmaal gevoelig voor. Maar voor je het weet ben je door een too-good-to-be-true-verhaal het slachtoffer geworden van een piramidespel, of rijkelijk opgelicht via de e-mail. Krijg je een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn? Dan is dat ook meestal zo.
1. Weet met wie je zaken doet
Controleer het AFM register om te kijken of degene met wie je zaken wilt gaan doen een vergunning van de AFM heeft. Klik op deze link om het register te raadplegen: Controleer jouw aanbieder.
Staat je financiële instelling er niet in, neem dan contact op met het Meldpunt Financiële Markten zodat ze kunnen nakijken waarom het bedrijf niet in het register staat.
Sommige ondernemingen of personen staan onder toezicht van de AFM, maar dit betekent niet dat er aan de desbetreffende aanbieding geen risico's kleven. Onder toezicht van de AFM staan, is geen keurmerk.
2. Informatie moet volledig, niet misleidend en begrijpelijk zijn
Een financieel dienstverlener moet je ten minste de volgende informatie geven:
- Informatie over het product
- Informatie over eventuele afspraken met een bank of verzekeraar
- Informatie over de kosten en risico's van een product
- Een financiële bijsluiter (niet altijd nodig)
- Informatie over wat hij verdient aan het product
3. Telefonische aandelenverkoop
Ga daar nooit op in. Hang direct op. Vaak zijn de verkopers erg vasthoudend, ga dan ook niet in gesprek en hang elke keer direct op. Reageer ook niet op aanbiedingen via de e-mail.
4. Eigen onderzoek
Controleer met behulp van zoekmachines op internet of er iets bekend is over de aanbieding of over de naam van de instelling/product. Overleg eventueel ook met anderen en laat je voorlichten.
Bekijk het register van de Kamer van Koophandel of de persoon of de onderneming staat ingeschreven. Als de persoon of onderneming aangeeft onder buitenlands toezicht te staan, bekijk dan de website van deze buitenlandse toezichthouder. Let er goed op of de naam en het adres overeenkomt.
Beoordeel de ontvangen informatie en wees kritisch. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo!
5. Betaal geen onduidelijke kosten
Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten aan onbekende instellingen. Weet door welke instelling en welke kosten er in rekening worden gebracht. Betaal in ieder geval nooit van te voren!
6. Buitenlandse rekeningnummers
Wees extra alert als bedrijven of personen zich in het buitenland bevinden of als zij geld vragen over te maken naar een buitenlandse bankrekening
Controleer ook deze bedrijven met behulp van zoekmachines op internet. Je kunt ook nog contact opnemen met buitenlandse toezichthouders. Wees alert als je geld moet overmaken via geldtransactiekantoren of money transfers.
7. Ga je een lening aan, betaal niet vooraf
Voordat je de credit card of de lening krijgt, moet je wel geld betalen aan de adverteerder. Voor administratiekosten of kosten voor de aanvraag. Na je betaling hoor je vaak niets meer. Of je hoort dat je aanvraag is afgewezen, maar je bent wel je geld kwijt.
8. Welk e-mailadres wordt gebruikt?
Het is voor een bedrijf niet gebruikelijk e-mailadressen te gebruiken die eindigen op hotmail.com, gmail.com, Yahoo.com en lavabit.com.
9. Weet wat de aanbieding inhoudt
Weet je wat je koopt en weet je waarvoor je geld wordt gebruikt? Voordat je besluit om met een instelling zaken te doen, zorg ervoor dat je contactgegevens hebt van de persoon of de instelling. Ga niet over één nacht ijs, maar denk rustig na en neem geen overhaaste beslissingen.
10. Pas op je persoonlijke gegevens
Wees op je hoede als de persoon of de onderneming veel privégegevens vraagt, zoals rekeningnummer, credit-cardgegevens, geboortedatum, etc. Stel jezelf altijd de vraag waarom deze gegevens worden gevraagd en waarvoor ze nodig zijn. Vraag hiernaar!
Bron: AFM