Risico­aansprakelijkheid onder de 14 jaar

Kinderen tot 14 jaar zijn nooit aansprakelijk voor vernielingen die zij hebben aangericht. Op grond van de wet zijn de ouders - of voogd - aansprakelijk voor de onrechtmatige daden van hun kinderen.

Kattenkwaad

Je kunt zich er misschien wat bij voorstellen: stel, je kinderen spannen over het toegangspad bij het huis een touw. De pakketbezorger komt over het pad aanlopen en struikelt over het touw. Meestal loopt dit soort kattenkwaad van kinderen goed af.

Maar wat als de bezorger op zijn hand valt en zijn pols breekt. Jij als ouder bent aansprakelijk omdat je kinderen het touw zelf hebben gespannen. Dit soort risico's kun je goed ondervangen door een aansprakelijkheids­verzekering (AVP) af te sluiten.

Wel of geen toezicht

Als je kinderen bijoorbeeld naar de BSO gaan, dan draag je het toezicht over aan de Buitenschoolse Opvang. Op dat moment zorgt de BSO dus voor het toezicht. Ons advies is dat je aan de BSO vraagt wat dit toezicht precies inhoudt. En vanaf welk moment je als ouders toch weer aansprakelijk gesteld kunt worden voor handelingen van je kind.

Een voorbeeld

Je kind schopt een bal door de ruit van het huis naast het schoolplein. Ja, het gebeurt nog steeds! Je hebt schriftelijk toestemming gegeven dat jouw kind zonder BSO toezicht op het schoolplein mag spelen. Je bent nu aansprakelijk. Gelukkig kun je hierbij een beroep doen op de AVP waarop we de aansprakelijkheid voor je minderjarige kind hebben meeverzekerd.

Twijfel je of je kinderen goed verzekerd zijn? Neem dan even contact met ons op.

Bereken je premie

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat