Moet de veroorzaker betalen of is het beter om te kiezen voor je eigen verzekering?

Stel, een ander richt schade bij je aan, en toch adviseren wij je om het op de eigen verzekering te claimen. Dit advies geven wij regelmatig aan klanten. Waarom? We leggen het uit.

Tijdens een feestje bij je thuis, stoot iemand per ongeluk een brandende kaars tegen de gordijnen. De gordijnen vatten vlam. Je trekt de brandende gordijnen los en gooit ze naar buiten. De schade blijft zo beperkt tot schade aan de gordijnen.

Hoe kunnen we nu de schade voor u regelen?

De ‘dader’ heeft een aansprakelijkheids­verzekering voor particulieren (AVP). En jij hebt zelf een inboedelverzekering. De situatie is als volgt: als iemand schade lijdt door toedoen van een ander, dan mag hij zelf bepalen of hij die schade claimt op zijn eigen verzekering of dat hij de veroorzaker aanspreekt voor de schade.

Even rekenen

De veroorzaker kan dan de schade indienen bij zijn aansprakelijkheids­verzekeraar. Die verzekeraar zal, als er dekking is, de werkelijke geleden schade vergoeden. Dat is de schade op basis van dagwaarde. Veronderstel dat je gordijnen 4 jaar oud zijn en een nieuwwaarde hebben van € 500. Dan is de dagwaarde uitgaande van 10% afschrijving per jaar nog € 300. De ‘dader’ hoeft niet meer dan de werkelijke geleden schade (de dagwaarde) te vergoeden (€ 300). Je inboedelverzekering biedt dekking voor nieuwwaarde. Jij krijgt dan € 500 vergoed voor de gordijnen!

Daarom zullen we je in een dergelijk geval adviseren om de schade bij de inboedelverzekeraar te claimen.

Bereken je premie

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat