Je leent iets van een ander en het gaat kapot

Eén moment van onoplettendheid kan leiden tot enorme financiële schade. Denk maar aan de situatie dat je als voetganger bij het oversteken van de straat niet oplet en een fietser daardoor valt. Als de fietser door de val invalide raakt, kan de financiële schade snel in de honderdduizenden euro's lopen. De aansprakelijkheids­verzekering voor particulieren, AVP, beschermt je tegen dit soort financiële risico's.

In de verzekerings­voorwaarden van de AVP is een bijzondere voorwaarde opgenomen: de opzichtclausule. In de praktijk leidt deze clausule regelmatig tot vragen. Daarom geven we een toelichting op deze bijzondere clause.

Wat houdt de AVP in?

De AVP beschermt je tegen de financiële aansprakelijkheid voor schade die je aan anderen toebrengt. Loop je bij de buurman tegen een kast aan, waardoor het daarop gestalde, kostbare servies in duizend stukjes valt, dan zal deze schade in beginsel door de AVP-verzekeraar worden vergoed. Overkomt je dit echter in de eigen woning en valt daardoor je eigen servies aan gruzelementen, dan vergoedt je verzekeraar niets. Immers, je kunt niet jezelf aansprakelijk stellen.

Opzichtclausule

Bij de opzichtclausule gaat het om zaken die je met toestemming van een ander tijdelijk onder je beheer hebt en waaraan vervolgens schade ontstaat. Neem de iPad. Je buurman leent je die uit om een serie op Netflix te zien. Helaas loopt jouw hond met kwispelende staart langs de bijzettafel waardoor een glas wijn over de iPad valt. iPad kapot. Het verschil tussen een eigen iPad en een geleende iPad is hier beperkt.

Dekking

De meeste AVP-verzekeraars gaan hiermee soepel om. Schade aan eigendommen van anderen die je tijdelijk onder je beheer heeft, wordt vergoed tot een bepaald maximum bedrag. Het maximum bedrag verschilt per verzekeraar. Bij de ene verzekeraar is dat € 12.500 en bij de ander € 25.000.

Buiten de dekking blijven vaak:
  • Schade aan zaken die je gehuurd hebt.
  • Schade aan goederen die je onrechtmatig in bezit hebt.
  • Schade aan motorrijtuigen (dus ook wanneer je de auto van de buurman leent).
  • Schade als gevolg van verlies of diefstal van geld of geldswaardige zaken (je hebt namens de sportvereniging de opbrengst van de sportloop in beheer).

Leen je kostbare zaken? Wees je dan bewust van de eventuele risico´s hierbij.

Vraag nu aan

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat