Honden en de aansprakelijkheids­verzekering

18% van de Nederlandse huishoudens heeft 1 of meerdere honden. Honden zijn bijna altijd braaf. Maar niet altijd. Op jaarbasis vinden er circa 150.000 bijtincidenten plaats. Bijtende honden kunnen vanuit verzekerings­oogpunt de nodige vragen oproepen.

Eigenaar hond aansprakelijk voor schade die de hond aan anderen toebrengt

Eigenaar aansprakelijk

Eerst maar eens de hoofdregel. De eigenaar van een hond is aansprakelijk voor de schade die de hond aan anderen toebrengt. Raakt dus een derde door het bijtincident gewond, dan kan de schade hiervan verhaald worden op de eigenaar van de hond.

Dat kan anders zijn, indien de eigenaar gebruik maakt van een uitlaatservice en deze ervoor kiest de hond los te laten lopen. Een Aansprakelijkheids­verzekering voor Particulieren, AVP, dekt ook de aansprakelijkheid van de eigenaar van een hond.

Maar bijt de hond zijn eigenaar, dan kan de schade niet verhaald worden op de AVP-verzekering. Medische kosten zullen vergoed worden door de zorgverzekering. Blijvend letsel of schade aan de kleding zal de eigenaar zelf moeten dragen.

Dagwaarde

Indien je auto € 2.000 waard is en je wordt aangereden door een ander, dan kunnen de reparatiekosten hoger zijn dan de € 2.000 die je auto waard is. De verzekeraar van degene die jou heeft aangereden, hoeft je echter slechts € 2.000 te betalen. Immers, dat is de dagwaarde van je auto. Dit betekent dat je voor dat geld een gelijkwaardige auto kunt kopen.

Maar hoe zit het dan met een hond?

Stel je hebt een hond van 3 jaar oud. Een andere hond bijt jouw hond. De beet komt lelijk aan. Je hond moet een operatie ondergaan. De kosten bedragen ruim € 3.750. Kan de AVP-verzekeraar bij wie de eigenaar van de bijtende hond een AVP verzekering heeft afgesloten, dan stellen: we keren je slechts € 500 uit omdat je voor dat geld een gelijkwaardige hond kunt kopen?

Voor hondenliefhebbers zal het raar in de oren klinken. Maar, dit standpunt nam onlangs een verzekeringsmaatschappij in, waarschijnlijk met de totall loss auto in het achterhoofd. De verzekeraar wilde niet de volledige kosten van € 3.750 vergoeden, maar ´slechts´ € 2.000.

Bereken je premie

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat