Waaraan denken bij samenwonen en trouwen?

Wanneer je gaat trouwen of samenwonen zijn er veel juridische en fiscale zaken die je moet regelen. Maar vergeet ook de verzekeringen niet!

Veel verzekeringen heb je namelijk dubbel. Je bent dan oververzekerd en dat is natuurlijk zonde van het geld. Ook zul je sommige verzekeringen moeten aanpassen aan de nieuwe situatie.

Verzekeringscheck

Een mooie gelegenheid voor een 'verzekeringscheck' en rond te kijken naar een verzekeraar die een goede dekking biedt voor een voordelige premie. We zetten 4 zaken op een rij die bij samenwonen of trouwen goed zijn om te regelen voor de verzekeringen.

1. Dubbele verzekeringen schrappen

Sommige verzekeringen zul je dubbel hebben. Denk bijvoorbeeld aan de inboedel-, aansprakelijkheid en de opstalverzekering. Zeg daarom 1 van de 2 verzekeringen op. Dat scheelt gelijk in premie. Let wel op de opzegtermijn van de lopende polis! Gebruikelijk is een opzegtermijn van 1 maand. Hoewel de meeste verzekeraars akkoord gaan met eerdere beëindiging in verband met samenwonen.

2. Verzekeringen afsluiten en updaten

De meeste verzekeringen kun je samen afsluiten. Dat is niet alleen veel overzichtelijker maar vaak ook nog voordeliger. Want voor 1 verzekering voor 2 personen betaal je relatief minder premie dan voor 2 losse verzekeringen. Zeg daarom de ene verzekering op en zet de andere op 2 namen. Bijvoorbeeld de aansprakelijkheid-, reis- of rechtsbijstand­verzekering.

3. Samen op 1 zorgpolis: extra voordeel

Als je partner collectief verzekerd is via zijn of haar werkgever mag je op zijn of haar polis meeverzekeren. Zo kom je ook in aanmerking voor korting op de zorgpremie. Deze collectiviteits­kortingen kunnen oplopen tot wel 10 procent op de basisverzekering en voor de aanvullende zorgverzekeringen nog wel meer.

Naast het aanpassen van de tenaamstelling en het eventuele adres is het verstandig om naar de waarde van de inboedel te kijken. Immers meerdere personen in 1 huis hebben samen meer inboedel te verzekeren. Een goed middel voor het vaststellen van de juiste waarde is een inboedelwaardemeter. Een juist ingevulde inboedelwaardemeter voortkomt onderverzekering.

4. Adres premiebepalend autoverzekering

Als je na het samenwonen elders bent gaan wonen, geef dan je nieuwe adres door aan jouw autoverzekeraar. Het adres is namelijk een premiebepalende factor voor een autoverzekering. Direct een goed moment om te kijken of je huidige verzekering nog wel voldoet aan de wensen en wellicht over te stappen naar een goedkopere verzekeraar.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu
Live chat