United Insurance home

Nieuws

Opzichtclausule in aansprakelijkheidsverzekering

2013-08-28

In de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is de zogenaamde opzichtclausule opgenomen. Wat is opzicht? Bij opzicht is er sprake van zaken van iemand anders die men om welke reden dan ook onder zich heeft om die zaken te gebruiken, te bewaren, te bewerken, te behandelen, enz. Bij opzicht gaat het dus om zaken die aan de zorg van een ander zijn toevertrouwd of die hij op een andere wijze onder zich heeft genomen en waarover hij tot op zekere hoogte de feitelijke macht uitoefent.

Er is sprake van opzicht als Coenraad de boormachine van zijn buurman leent om een paar gaatjes te boren. Of als Coenraad een boormachine huurt bij een verhuurbedrijf om een paar gaatjes te boren. Maar ook als Coenraad een boormachine steelt in een winkel om een paar gaatjes te boren. In alle drie de gevallen is er sprake van opzicht; hij heeft in alle gevallen de boormachine onder zich.

Veronderstel dat Coenraad tijdens het gaatjes boren de boormachine uit zijn handen laat vallen en de boormachine is onherstelbaar beschadigd. Is de schade aan de boormachine dan gedekt op de AVP van Coenraad?

Op de AVP zijn in het verleden altijd alle schades aan zaken onder opzicht volledig uitgesloten geweest. Omdat verzekeraars het een risico vonden, dat erg veel leek op het eigen bezitsrisico. Immers als je zelf een boormachine hebt, kun je die ook beschadigen. Bij opzicht spreekt men ook wel van het quasie eigenaarsrisico.

Tegenwoordig is deze opzichtuitsluiting aanzienlijk verzacht omdat het vaak tot veel onbegrip bij verzekerden en schadelijdende partijen leidde. Bepaalde schades zijn nu wel gedekt tot een bepaald maximum bedrag (meestal tot maximaal € 12.500 of € 15.000) en soms met een eigen risico (van € 50 of € 100). De beperkte dekking is alleen van toepassing als er sprake is van lenen, zonder dat er sprake is van huren, pachten, leasen en dergelijke en daarnaast blijft de schade aan bepaalde geleende zaken uitgesloten. Dat zijn de schades:

  • aan zaken die een verzekerde onrechtmatig onder zich heeft
  • aan motorrijtuigen, (sta-)caravans, vouwwagens, motor- en zeilvaartuigen (waaronder zeilplanken) en luchtvaartuigen, die een verzekerde of iemand namens hem onder zich heeft
  • bestaande uit en/of als gevolg van verlies, diefstal of vermissing van geld, geldswaardige papieren, betaalpassen of creditcards, die een verzekerde of iemand namens hem onder zich heeft

De meeste verzekeraars nemen deze bepalingen op in de zogenaamde opzichtclausule.

Tot slot een paar voorbeelden

1. Coenraad leent de boormachine van zijn buurman. Tijdens het boren laat hij de boormachine uit zijn handen vallen en deze is onherstelbaar beschadigd. De buurman stelt Coenraad aansprakelijk voor de schade aan de boormachine. Deze schade is gedekt op de AVP van Coenraad tot een bepaald maximum en misschien ook met een eigen risico.

2. Coenraad leent de bromfiets van zijn buurman en tijdens het ritje komt Coenraad ten val omdat hij te hard door een bocht reed. De bromfiets is zwaar beschadigd. Er is weliswaar sprake van lenen maar de schade aan de bromfiets is niet gedekt op de AVP omdat schade aan geleende motorrijtuigen uitgesloten is.

3. Coenraad huurt een boormachine bij een verhuurbedrijf. Tijdens het boren laat hij de boormachine uit zijn handen vallen en deze is onherstelbaar beschadigd. Het verhuurbedrijf stelt Coenraad aansprakelijk voor de schade aan de boormachine. De schade aan de boormachine is niet gedekt op de AVP van Coenraad omdat er sprake was van een huurovereenkomst.

4. Coenraad leent € 100 van een vriend en als hij onderweg is naar een winkel om er een boormachine van te kopen, verliest hij het geld. Op de AVP van Coenraad is geen dekking, omdat verlies van geleend geld uitgesloten is.

Hulp Nodig?

Bel 020 - 79 57 999

nu: Gesloten
vandaag (21-04): Gesloten
morgen (22-04): Gesloten
overmorgen (23-04): 8:30 tot 18:00

Whatsapp 06 - 28 56 30 70

Klanten beoordelen ons met gemiddeld:


Reviews ›
8,33011 reviews

Algemeen

Producten

Verzekeraars

Netwerken

© Copyright 2005 - 2018 United Insurance | Bel: 020 - 79 57 999 | Volg ons op Twitter | Powered by Klap b.v. Adfiz logo  KIFID logo  NVGA logo  RMIA logo

Deze website maakt gebruik van Cookies. Door het gebruik te maken van onze site accepteert u de voorwaarden van onze Privacy Policy.