Wijzigingen in de basisverzekering 2019

De dekking van de basisverzekering wijzigt jaarlijks van samenstelling. Voor 2019 zijn de door de overheid bepaalde wijzigingen in de zorgverzekering als volgt:

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Er wordt in 2019 een vergoeding voor Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) toegevoegd. GLI focust zich op het tegengaan van overgewicht, door middel van begeleiding bij voeding en beweging. De huisarts kan een verwijzing geven voor deze zorg wanneer een patiënt een gezondheidsrisico heeft door overgewicht. De huisarts beoordeelt of deze verwijzing nodig is.

Zittend ziekenvervoer

De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt verder uitgebreid. In 2018 wordt het vervoer alleen vergoed voor de behandeling zelf, bijvoorbeeld als de patiënt chemotherapie krijgt. In 2019 kunnen patiënten ook gebruik maken van zittend ziekenvervoer van en naar consulten, onderzoek en controles die samenhangen met de behandeling.

Oefentherapie bij COPD

In 2018 werd oefentherapie bij COPD pas vanaf de 21e behandeling vergoed. In 2019 wordt dit voor verzekerden van 18 jaar en ouder vanaf de eerste behandeling vergoed, met een maximum van 70 behandelingen in het eerste behandeljaar. In de jaren daarna hangt het aantal behandelingen af van de ernst van de COPD (dit wordt beoordeeld door de oefentherapeut).

Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept verkrijgbaar zijn, worden in 2019 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering.

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu