Voordeel uit je overlijdensrisico­verzekering

In de afgelopen jaren heeft er in de Nederlandse markt een enorme concurrentie plaatsgevonden tussen verzekerings­maatschappijen die overlijdensrisico­verzekeringen aanbieden. Sinds 2002 en nu zijn de premies voor nieuw afgesloten verzekering bijna 57% gezakt. Mogelijk dat je als consument hiervan kunt profiteren.

Een overlijdensrisico­verzekering keert bij overlijden van de verzekerde binnen een bepaalde vooraf afgesproken periode een kapitaal uit.

Veel mensen die een hypotheek afsluiten, sluiten naast de geldlening ook een overlijdensrisico­verzekering af. Dit heeft tot doel, dat - indien een van de kostwinners komt te overlijden voordat de hypotheek is afgelost - de nabestaanden een kapitaal uitgekeerd krijgen, waarmee het restant van de hypotheek geheel of gedeeltelijk kan worden afgelost.

Ander doelen

Ook wordt de overlijdensrisico­verzekering voor vele andere doelen afgesloten. Bijvoorbeeld om er zeker van te zijn, dat na het voortijdig overlijden van een van de kostwinners er toch voldoende geld is om de kinderen te laten studeren. Of om ervoor te zorgen, dat de langstlevende partner toch een voldoende inkomen heeft om de gewenste levensstandaard te handhaven.

Opzeggen zonder boete

Het bijzondere van een overlijdensrisico­verzekering is, dat de verzekering in beginsel op elk moment zonder boete door de verzekerde kan worden beëindigd. Heb je een overlijdensrisico­verzekering die al weer enkele jaren geleden is afgesloten, dan kan het interessant zijn om te onderzoeken of het oversluiten van deze verzekering je een premiebesparing kan opleveren.

Daarbij gelden wel een aantal aandachtspunten.

  • Indien je gezondheid sinds het afsluiten van de bestaande verzekering minder goed is geworden, dan kan dit betekenen dat er geen verzekeraar meer is te vinden die op dat moment nog een nieuwe overlijdensrisico­verzekering wil afsluiten. Het is dus belangrijk, dat je jouw bestaande overlijdensrisico­verzekering niet opzegt, voordat je zekerheid hebt dat de nieuwe verzekeraar je accepteert.
  • De premie van de overlijdensrisico­verzekering wordt mede bepaald door je leeftijd bij de start van de verzekering. Hoe jonger je bent, hoe minder premie je betaalt. Sinds het afsluiten van de bestaande verzekering ben je enkele jaren ouder geworden. Onderzocht moet dus worden of de algehele premiedaling in voldoende mate de hogere premie compenseert die hoort bij je huidige leeftijd. In de meeste gevallen is dit wel het geval, maar elke situatie moet vooraf wel goed worden onderzocht.
  • Tussen het opzeggen van de oude verzekering en het ingaan van de nieuwe verzekering mag geen "gat" zitten. De kans is misschien niet groot, maar het zal maar net gebeuren dat in zo´n tussenperiode een overlijden plaatsvindt of dat er juist in deze periode een ernstige ziekte wordt ontdekt!

Bereken je voordeel

Logo KiFiD Logo Adfiz Logo RMIA Logo NVGA
Home Aanvragen Polismap Menu